címlap

 kapcsolat

Programok

Napi igék

Heti kövek 7. - Smidéliusz Gábor gondolatai

Meglátták ezt a farizeusok, és szóltak tanítványainak: Miért eszik a ti mesteretek vámszedőkkel és bűnösökkel együtt? (Mt 9, 11)
A tisztítószerek reklámjai makulátlan higiéniát hirdetnek. Ősi civilizációs ösztönünkre akarnak hatni, amellyel menekülni próbálunk a kosztól, a szennytől, a betegségek, fertőzések veszélyétől.
Jézus bírálói, ellenfelei is rettegnek attól, hogy beszennyeződhetnek, megfertőződhetnek. Az ő félelmük azonban morális, erkölcsi vonatkozású. Úgy gondolják, hogy a vitán felül álló módon bűnös életvitelű emberek - magatartásuk miatt eleve kívül rekedtek az Isten országán. Aki feddhetetlennek tartja magát, az szóba sem áll ezekkel. Jobb a látszatát is elkerülni az ilyen istentelen társasággal való közösségvállalásnak. Arról nem is beszélve, hogy közöttük könnyen gyanús ügyletekbe keveredhet bárki.
Fontos mozzanat, hogy nem magát Jézust szólítják meg. Hanem a tanítványai előtt kezdik befeketíteni a mestert.
Fel sem merül bennük, hogy Jézus irgalma, bűntől, szennytől, romlástól megmentő hatalma miatt veszik körül azok, akik a rászorulók, akiknek van betegségtudata. A magukat tisztának tartók tehát éppen súlyos előítéleteik miatt zárják el magukat a tisztulás, gyógyulás lehetőségétől. Jézus azonban esélyt ad mindenkinek, aki hozzá fordul segítségért.